Od biljke do patenta – DURGA®SILVER šampon

Ljubav prema biljkama

U svojoj mladosti imala sam zdravstvene probleme na koje službena medicina nije imala rješenje. Počela sam primjenjivati prirodne načine liječenja i riješila sam svoje zdravstvene probleme. Ljubav prema prirodnom načinu života postala je (i ostala) moja svakodnevnica.

DURGA®SILVER prirodni šampon
DURGA®SILVER – prirodni šampon s Ayurvedskim biljkama

S ljekovitim biljem do zdravlja kose i vlasišta – DURGA®SILVER prirodni šampon

Moj motiv za stvaranje inovacije

S biljkama do zdravlja

Kod ispadanja kose kao i kod bolesti vlasišta, funkcija korijena kose, lojnih i znojnih žlijezda je u disbalansu. Moj sin Nicolas u pubertetu dobiva jaki dermatitis vlasišta. U toj dobi to predstavlja veliki problem, psihički i fizički. U nekoliko navrata primjenjivao je medicinske tretmane koji nisu postigli učinak. Krenula sam proučavati problematiku i izrađivati razne prirodne pripravke koje je Nicolas primjenjivao, neki su imali mali učinak, a neki nisu ni djelovali. Svaki od tih pripravaka mi je pomogao da nastavim s dubljim razumijevanjem međuodnosa i kompleksnosti problema te sam krenula u izradu šampona.

 

Uz pomoć biljaka do iscjeljenja

Aktivni biljni sastojci koje sam koristila u izradi šampona, nakon kratkog su vremena počeli pokazivati rezultate. Nakon tri mjeseca uporabe mog šampona sinovo vlasište je bilo potpuno oporavljeno, bez ijednog žarišta upale. Bila sam zadovoljna učinkovitošću šampona i započela sam testiranje na širokom krugu ispitanika s problemima ispadanja kose, dermatitisa, psorijaze vlasišta i slično. Nakon 4-godišnjeg ispitivanja, učinkovitost šampona me potakla da pokrenem postupak zaštite branda i izlaska na tržište.

Izlazak na tržište

Proceduru zaštite branda i stavljanje proizvoda na tržište provodila sam paralelno. Pomoć oko zaštite branda došla je preko Saveza inovatora Istarske županije i Saveza inovatora RH. Kao članica inovatora RH, na temelju kvalitete i učinkovitosti mog šampona dobila sam priliku sudjelovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima inovacija. Moj izlazak na tržište krenuo je s Međunarodnog sajama inovacija AGRO ARKA 2015. godine, na kojem je osvojena srebrna medalja i Priznanje slovenskog saveza inovatora ASI.

Uslijedio je Sajam inovatora u Iloku gdje je osvojena srebrna medalja. Na najvećem domaćem sajmu inovacija ARKA u Zagrebu osvojena je srebrna medalja.

Ove godine sudjelovala sam na svjetskom sajmu inovacija u Genevi (slika iznad), gdje je DURGA®SILVER za svoju kvalitetu i učinkovitost osvojila brončanu medalju i Posebno priznanje njemačkog instituta za inovatorstvo ERINET.

 

Posebno priznanje njemačkog instituta za inovatorstvo ERINET

Geneva 2016. – Aleksandar Heina hrvatski veleposlanik u Švicarskoj, sa suprugom na štandu Inovatora iz Hrvatske.

2. dio – Druga strana medalje

Uvid u uzroke i posljedice opadanja kose i bolesti vlasišta

Kosa

Tipovi kose

Kosa se razlikuje od osobe do osobe po strukturi, boji i broju vlasi. Boja, struktura i broj vlasi su genetski predodređeni kao nasljedni faktor naših roditelja i predaka. Kombinacija ima na tisuće, ali radi lakšeg snalaženja podijeljene su na četiri skupine prema boji i broju vlasi. Najgušća je plava kosa sa 140.000 vlasi, smeđa kosa 100.000 vlasi, crna 110.000 vlasi te crvena kosa sa 85.000 vlasi.

Struktura kose

Kosa se sastoji od vlasi i korijena. Korijen kose je kompleksna struktura u kojoj se stvaraju vlasi. U folikulu započinje stvaranje vlasi. Folikul je bogato isprepleten kapilarama i živcima. Zdrav folikul od velikog je značaja za rast kose. Lojne žlijezde nalaze se u strukturi kože vlasišta i smještene su uz svaku vlas. Izuzetno su važne za zdravlje kose i vlasišta. Lojne žlijezde su izvrsno stanište za gljivice i bakterije. Patogeni mikroorganizmi hrane se i razmnožavaju uz pomoć loja koje luči ova žlijezda.

Životni ciklus kose

Kosa naraste oko jedan centimetar mjesečno. Folikul za životnog ciklusa proizvede oko 20 vlasi. Vlas raste u tri faze:

  • Faza rasta – traje 3-10 godina
  • Prolazna faza – traje oko 3 tjedna
  • Faza mirovanja – traje oko 3 mjeseca

Nakon faze mirovanja slijedi ispadanje vlasi. U folikulu se formira nova vlas koja započinje svoj životni ciklus. Na vlasištu ima oko 85% kose u fazi rasta i 15 % u prolaznoj fazi i fazi mirovanja.

Fizička manifestacija disbalansa
Na našoj koži prisutne su gljivice. Kad je tijelo u stanju ravnoteže njihov broj je optimalan i ne stvaraju nam zdravstvene probleme
Kod disbalansa lučenja kortizola, smanjuje se prirodna otpornost kože. Na vlasištu može doći do poremećaja izmjene tvari u korijenu kose i na vlasištu. Stvaraju se pogodni uvjeti za opadanje kose, razvoj dermatitisa, ekcema i ostalih kožnih bolesti.

Nefizička manifestacija
Emocije pokreću lučenje hormona ovisno o našem raspoloženju.

 

Medicinski pristup liječenju kose i vlasišta

  • Glavni sastojak kortikosteroidnih krema je sintetički kortizol.
  • Kortikosteroidni pripravci imaju niz nuspojava i njihova djelotvornost je kratkotrajna.
  • Ne rješavaju uzrok poremećaja.

 

Djelovanje DURGA®SILVER šampona

1. DJELOVANJE
Koktel aktivnih biljnih sastojaka u DURGA®SILVER šamponu potiče mikrocirkulaciju na vlasištu i u korijenu kose
U stanju neravnoteže(stresa) mišići su zgrčeni, mikrokapilare koje dovode hranu do korijena kose, lojne i znojne žlijezde otežano vrše svoju funkciju.

2. DJELOVANJE
Aktivne biljne supstance čiste vlasište od toksina
U korijenu kose, lojnim i znojnim žlijezdama dijeluju antiupalno i antifugicidno. Rast nove kose i povlačenje simptoma bolesti vlasišta

DURGA®SILVER – prirodni šampon s Ayurvedskim biljkama je potpuno prirodnog sastava i odličan izbor svima koji žele sebi podariti vrhunsku njegu kose i vlasišta. Na vrlo nježan način, koji nema štetnih posljedica, vraća prirodnu ravnotežu zdravog vlasišta i kose. Svojom inovativnom formulacijom prirodnih aktivnih supstanci potiče rast nove kose, normalizira lučenje masnoće i čisti vlasište od raznih oblika ekcema, dermatitisa i psorijaze.

Share this post