Pitanja i odgovori

Poštovani gospodine Željko,

hvala na pitanjima, potruditi ću se obuhvatiti bitne segmente prehrane i životnih navika koje podupiru proces ozdravljivanja kože i tijela općenito.

Odgovor je općenit i opisujem od početne faze sa lezijama na vlasištu do zacjeljivanja kože vlasišta.

Kupanje u čistom moru i umjereno izlaganje suncu pomažu smanjenju problema na koži. Slana voda nakon kupanja u moru može ostati na koži ako ne izaziva osjećaj iritacije. Ako koža trenutno ima jače iritacije i peče nakon slane vode tada preporučam tuširanje nakon svakog kupanja i jednom dnevno (navečer) pranje kose Durga šamponom, dok se lezije na vlasištu ne zatvore. Postepeno, kako iritacije bivaju manjeg intenziteta, tokom dana možete izostaviti tuširanje slatkom vodom i samo navečer oprati kosu Durga šamponom.

DURGA šampon se može upotrebljavati svakodnevno duži vremenski period bez stvaranja popratnih nuspojava.

DURGA šampon koristite već dvije godine i evidentno je da Vam pomaže, ali ne dolazi do očekivanog potpunog zacjeljivanja kože vlasišta.

Rezultati mogu izostati iz tri razloga,

– paralelno korištenje Durga šampona sa ostalim šamponima,

– nepridržavanje uputa za primjenu DURGA šampona, šampon mora stajati na kosi 2-5 minuta i tek potom isprati kosu,

– kosa se ne opere čim se jave iritacije vlasišta.

U rubrici pitanja i odgovori možete pronaći više tekstova na ovu temu.

Aktivne supstance DURGA šampona ISKLJUČIVO su biljnog porijekla i mogu nakon nekog vremena obojati šampon, što ne umanjuje djelotvornost šampona ukoliko se bočica potroši unutar dvije godine.

Prehranom možemo puno zdravstvenih problema bitno ublažiti, potpuno se osloboditi od zdravstvenog problema, i najvažnije, prevenirati da se problem ikad pojavi. Prehrambene navike igraju bitnu ulogu u kvaliteti života. Svima koji jedu meso, preporučam da probaju maknuti meso i mesne prerađevine 40 dana. To je jedan oblik posta kojeg preporučuju religije širom svijeta i sada to ima i znanstvenu potvrdu benefita za duh i tijelo. Postepeno iz prehrane maknuti konzerviranu hranu, grickalice i gazirana pića i zamijeniti ih zdravim vegetarijanskim obrocima. I tako, korak po korak, mijenjati prehrambene navike bez brutalnih restrikcija i gladovanja, postići trajno dobre i zdrave navike prehrane. Time samima sebi gradimo zdravlje a svojoj djeci usuđujemo zdrave navike.

Svjesni smo da se navike teško mijenjaju i da se jedan dio nas(podsvijest) bori iz petnih žila da zadrži stare navike. Dok na razini svjesnih odluka želimo napraviti promjenu, podsvijest sabotira naše napore. Umijeće je privoliti podsvijest da surađuje sa našim svjesnim odlukama. 

Zato su dijete i restrikcije prehrane u većini slučajeva neuspješne i kratkotrajnog su rezultata.

Uspješno mijenjanje navika je postepeni proces. Npr. počnemo sa doručkom, posvetimo dio dana traženju zdravih recepata. Na youtube može se pronaći inspiracija za spremanje obroka koji nam, pod obavezno moraju biti ukusni.

Tako ćemo smiriti našu podsvijest (otpor) prema promjeni, koja želi izbjeći neugodu(smrt) zbog restrikcija. Podsvijest pamti prošla iskustva i bori se protiv naše “sulude odluke da umremo od gladi”.

To je naš prirodni, u gen ugrađeni nagon za životom. On ne razanaje  dobro od lošeg. Njegova uloga je da nas održi na životu, pa makar to bio život u lošim navikama i bolesti.

Podsvijest je također uživatelj/hedonista u nama. Zadovoljimo ga i privolimo na suradnju sa ukusnim i zdravim obrocima :)

Na taj način, postepeno pročišćavamo naš jelovnik i stvaramo trajno dobre navike koje mijenjaju našu sudbinu.

Prehranom možemo puno zdravstvenih problema bitno ublažiti, potpuno se osloboditi od zdravstvenih problema, i najvažnije, prevenirati da se problem ikada pojavi :)

Pokušala sam u par rečenica sažeti široku temu kako uspješno zamijeniti loše navike sa dobrim zdravim navikama.  Skoro svaka rečenica može biti zasebna tema u  kojoj se može detaljnije obraditi mehanizam djelovanja svijesti i podsvijesti. Nisam nutricionista, ali sam učeći iz Ayurvede i mijenjajući svoje (loše)navike stekla znanje i iskustvo koje je promijenilo moju sudbinu.

Nadam se da sam odgovorila na Vaše pitanje, za sva naredna pitanja stojim na raspolaganju. :)

Nažalost, puno mladih osoba u dobi između 20.-30. godine gube kosu. Teško je govoriti o jednom uzroku opadanja kose, može biti prisutno više čimbenika: slaba cirkulacija u korijenu dlake, gljivice u lojnim žljezdama koje se nalaze uz korijen vlasi, neke životne navike ( nošenje sintetičkih kapa, dreadlocksi, prehrana siromašna hranjivim tvarima, nekvalitetni šamponi i općenito nezdrave životne navike).
DURGA®SILVER – prirodni šampon s Ayurvedskim biljkama je vrlo učinkovit kod problema ispadanja kose. Već nakon 2-3 mjeseca pranja kose sa DURGA®SILVER šamponom, dolazi do znatnog povećanja broja novih vlasi. DURGA® SILVER prirodni šampon u svojoj formulaciji sadrži aktivne biljne supstance koje potiču mikro cirkulaciju vlasišta i obnavljaju funkciju korijena. U samo nekoliko meseci pranja kose sa DURGA®SILVER šamponom, u svim dobnim skupinama, dolazi do vidlivog rasta i zadržavanja nove kose.
Niste naveli koliko dugo kod vas traje pojačano opadanje kose. Vi ste mlada osoba i za pretpostaviti je da proces ne traje desetljećima kao što to zna biti kod starije populacije. Kod ispadanja kose važno je reagirati što prije, čim ispadanje kosekontinurirano traje više mjeseci. Svaki korijen kose za svog životnog vijeka može proizvesti oko 20-ak vlasi. Pojačano i dugotrjajno opadanje kose dovodi do trajnog gubitka kose, jer korijen producira nove vlasi koje uskoro opadnu i tako se potroše zalihe novih vlasi. Kod tavih slučajeva, čak i kad se otkloni primarni uzrok opadanja kose, iz korijena koji je isproducirao sve vlasi, neće niknuti nova vlas. Pojačano opadanje kose može započeti u svim dobnim skupinama. Starosna dob nije prepreka za postizanje ponovnog rasta nove kose. Zato još jednom naglašavam da je pravovremena reakcija bitna, jer konačni rezultati rasta nove kose ovise o pravovremenom tretmanu.
Neki kažu da im je ćelavost genetska. U novije vrijeme ima sve više medicinskih studija na temu genetike u kojima su došli do saznanja da samo 5-7% bolesti i sklonosti za određenu tegobu (pa tako i za ćelavost) su odgovorni geni. Ostalih 93-95% zdrastvenih problema, uključujući i gubitak kose, su „genetske navike“- obrasci po kojima se hranimo, razmišljamo i živimo. Te obrasce smo stekli od svojih najbližih u djetinjstvu i mladosti i najčešće ih nismo svijesni. Većina ljudi živi u uvjerenju da su genetski predodeđeni „za nešto“. Srećom živimo u dobu kad se ruše mitovi i imamo priliku kvalitetno se educirati i razumjeti na pravi način kako funkcijonira naše tijelo.
U Vašem slučaju toplo preporučam DURGA® proizvode i sa velikom sugurnošću mogu reći da vidljivo poboljšanje očekujte u slijedeća dva do tri mjeseca.
Isto tako, toplo preporučam mjenjanje loših zivotnih navika, jer one su uzrok SVIH BOLESTI pa tako i opadanja kose. Zdravim životnim navikama doslovno prevenirate nastanak bolesti i mjenjate svoju sudbinu. Imati kronične dijagnoze ili biti zdrav je naša odluka i naš osobni izbor. ☺

Prema opisu kod Vas je prisutno gljivično oboljenje vlasišta. Uz pomoć DURGA® SILVER šampona lokalno djelujete na uzročnike bolesti vlasišta. DURGA® SILVER – prirodni šampon s Ayurvedskim biljkama sadrži aktivne biljne supstance koje uspješno otklanjaju ljuskice i iritacije vlasišta izazvane širokim spektrom mikroorganizama. Zato je DURGA® SILVER šampon učinkovit kod većine bolesti vlasišta i nije bitno dali znate točnu dijagnozu ili ne. Nakon prvih nekoliko pranja kose sa DURGA®SILVER šamponom dolazi do smanja iritacija i peruti, tako da već sa prvom bočicom znate dali će u Vašem slučaju doći do poboljšanja. U većini slučajeva ostvari se poboljšanje, dođe do zacjeljivanje upalnih žarišta, koža poprimi boju zdrave kože, nestanu ljuskice i iritacije. Redovitom uporabom DURGA®SILVER šampona doći će do postupnog nestanka simptoma bolesti vlasišta.
SVAKO oboljenje kože pa tako i oboljenje vlasišta ima uzrok u tijelu. Navesti ću jedan primjer. U medijima se sve više govori da je zakiseljenost tijela jadan od glavnih uzročnika skoro svih bolesti. Ayurveda, u tekstovima koji su stariji od 5000 godina govori isto. Da bi shvatili procese u našem tijelu poterbno je malo znanja biologije iz osnovne škole i dobra vizualizacija procesa. ☺ Kad se hrana pokvari, „zakiseli“, za nas je to odpad ali ustvari ona tada postaje nekome hrana i puna je novog života! Nekome odpad, drugima hrana!? Kiseli medij pogoduje ubrzanom razvoju različitih mikroorganizama poput gljivica, bakterija, kojih opet ima jako puno vrsta i njihovo poimenično nabrajanje stvorilo bi prilično dugu listu. Za do kraja razumjeti što se dešava u našim tijelima potrebno je prihvatiti da smo kopija vanjskog svijeta: kako unutra – tako vani. Stoga, procesi koji djeluju u prirodi, van nas samih, na isti način dešavaju se i u našim tijelima, bili mi svjesni toga ili ne. Kad su naša tijela kisela, u nama buja život bakterija, gljivica i ostalih nametnika. Sa DURGA® SILVER šamponom djelujete lokalno, na vlasištu i uz jednostavne i učinkovitie metode detoksa postižete potpuno zdravlje tijela.

Kod opadanja kose važno je što prije zaustaviti opadanje. Svaki korijen ima oko 20ak vlasi koje ima na zalihi za novo nicanje. Ako opadanje traje i ako korijen kose izbacuje nove vlasi i one ubrzo otpadnu, postoji mogućnost da i kad se ozdravi vlasište, kosa ne nikne jer je sva zaliha novih vlasi potrošena. Durga šampon učinkovito zaustavlja opadanje kose i vrlo brzo, nekima već nakon 1-2 mjeseca, vidi se puno novih vlasi koje niču i zadržavaju se na glavi. Uz Durga šampon, Zeleni posip također djeluje na zaustavljanje opadanja. Zeleni posip u svom sastavu sadrži minerale, biljke i gline koje hrane korijen kose i čiste ga od mikroorganizama. Prema povratnim info od žena koje su imale problem dugotrajnog ispadanja kose, čak nakon druge primjene zaustavljeno je opadanje kose. ?

Draga Dijana, hvala na pitanju ? Durga –Zeleni posip se može koristiti paralelno sa DURGA SILVER šamponom. Prema uputama Zeleni posip se stavlja 1-3 sata prije pranja kose ili navečer pa se ujutro opere kosa ili tokom dana kad se pojave iritacijena vlasištu. Njegova primjena je široka i u okvirima uputa može se kombinirati način primjene.

Poštovana gospođo Branka, zahvaljujem na povratnim informacijama o djelovanju Durga šampona kod Vašeg sina. Smanjenje iritacije vlasišta pokazuje da šampon djeluje. U slijedećih mjesec dana ljuštenje vlasišta bi polako trebalo iz velikih flekica postati sve sitnije i rjeđe..