Misao – nevidljiva, a tako moćna

Kako misli utječu na zdravlje?

Zbog misli možemo se osjećati sretno, zaljubljeno, radosno, inspirativno, poduzetno, ispunjeno. Tada smo u stanju visoke energije i puni smo životne radosti i elana. Postoje u nama i drukčije misli zbog kojih osjećamo tugu, ljutnju, strah, krivnju i slično.

Misli aktiviraju osjećaje i u skladu s osjećajem, luče se hormoni

S visokom preciznošću nematerijalne misli kreiraju koktel hormona. Lučenje hormona je prva materijalna manifestacija naše realnosti koju stvaramo mislima. Ovo je bitno za shvatiti. Koji hormoni će se aktivirati ovisi o tome o kako se osjećamo dok razmišljamo.

 

Stres na radnom mjestu, briga oko financija, strah od budućnosti su samo neke od misli kojima pridajemo pozornost i da bi u tijelu dobili osjećaj koji prati misao, u tijelu se pokreće proizvodnja hormona koji podržava naše misli. Osjećaji nam pokazuju čemu smo pridali pozornost.

Priroda je napravila savršenu povezanost između misli i teme kojoj pridajemo pozornost

Zamislite lovaca iz davnih vremena. U šumi pred lovcm pojavi se medvjed. U stotinki sekunde hormon adrenalin preplavi tijelo i stavlja ga u stanje borbe ili bijega. Pretpostavimo da je lovac uspio pobjeći i sakriti se na sigurno. Opasnost je prošla i lovac se vraća u stanje zadovoljstva. Hormoni koji se aktiviraju u stresnim situacijama korisni su na kratke staze, kraći vremenski period.

Što se događa u ljudskom tijelu kad stres, briga i zabrinutost traju mjesecima, možda i godinama?

Luče se hormoni koji su korisni u izvanrednim i opasnim situacijama i jako razorni kad traju mjesecima i godinama. Doslovno, razboljevamo se zbog naših osjećaja koje imamo dok razmišljamo o neplaćenoj rati kredita, minusu na karticama, stresu na poslu… Brinemo, iako znamo da brigom ne rješavamo probleme.

 

Misli su same po sebi neutralne. Mi im s osjećajima dodajemo energiju. Pozitivnu ili negativnu.

 

Situacije u životu su takve kakve jesu, a znanje o moći misli može pomoći da svjesno počnemo mijenjati energiju koja nam šteti i potpuno je beskorisna.

Share this post