Kako živi kosa – Sve je povezano

Korijen kose, folikul, lojna i znojna žlijezda su „sustavi“ koji u stanju zdravlja funkcioniraju usklađeno. Jedni  imaju zadaću da  „proizvode“ kosu, a drugi na vlasištu održavaju pogodne uvjete za zdravo vlasište, rast kose i spriječava problem opadanja kose. Svaki od navedenih „sistema“ je zaseban i dio je veće cjeline.

Životni ciklus kose

Disbalans jednog „sustava“ može prouzročiti disbalans cjeline i biti uzrok  bolesti vlasišta i/ili ispadanja kose. Zadaće možemo usporediti sa sistemom zupčanika u mehaničkim satovima. Ako jedan od zupčanika ne ispunjava u potpunosti svoju zadaću jer ima potrgan samo jedan zubac, sat kao cjelina neće ispravno funkcionirati. Ovaj primjer sa satnim mehanizmom uz malo mašte možemo vidjeti svugdje u prirodi i u ljudskom tijelu, jer mi smo dio prirode.

 

Zakoni prirode su univerzalni i mi kao ljudska bića nismo izuzeti. Na primjer; bubrezi, jetra, srce i ostali organi u našem tijelu su zasebni sistemi i dio su veće cjeline, ljudskog tijela. Disbalans (bolest) jednog organa uzrokuje zdravstvene tegobe i tijelo kao cjelina ima stanje disbalansa (bolesti). Vlasište i kosa su također jedan zaseban sistem koji ima nekoliko faktora koji mogu biti u stanju disbalansa i uzrokovati opadanje kose i/ili bolesti vlasišta čime se remeti životni ciklus kose.

 

Sistemi i njihove zadaće

  1. Korijen kose i folikul
  2. Lojne i znojne žlijezde

 

Svaka vlas kose ima ograničen životni vijek, kao što folikul kose ima ograničen broj vlasi koje će proizvesti u svom životnom vijeku. Životni vijek vlasi je do 8 godina, a folikul za svog životnog vijeka proizvede oko 20 vlasi. Kad se potroši sva zaliha vlasi koju može proizvesti folikul, iz tog korijena neće izrasti nova vlas.

 

Poželjno je u što ranijoj fazi opadanja kose započeti s korištenjem DURGA®SILVER – prirodnog šampona s Ayurvedskim biljkama. U takvim slučajevima rezultati ponovnog rasta kose su najveći i postižu se u vrlo kratkom razdoblju. Kod većine klijenata već nakon 2 mjeseca se vidi rast velikog broja novih vlasi.

 

Kod uznapredovalog ispadanja kose prvi korak je zaustavljanje opadanja kose. DURGA®SILVER – prirodni šampon s Ayurvedskim biljkama uspješno zaustavlja opadanje kose u prva 3 tjedna uporabe šampona. Nakon tog perioda u 2-4 mjeseca, dolazi do novog rasta kose iz folikula koji koji imaju sposobnost da proizvedu novu vlas ali su bili neaktivni. Visoku učinkovitost DURGA®SILVER – prirodnog šampona s Ayurvedskim biljkama omogućuju aktivne biljne supstance koje imaju djelovanje na uzroke i/ili uzročnike ispadanja kose.

 

Funkcija korijena kose

Kroz mikro-cirkulaciju, zdrav korijen kose je dobro prokrvljen, dobiva dovoljno hrane i otpadne tvari se također mikro-cirkulacijom otpremaju. Tada folikul može proizvoditi zdravu vlas. Kad je izmjena hranjivih tvari i toksina u disbalansu, jedan od uzroka opadanja kose može biti loša mikro-cirkulacija u korijenu kose. Više o uzrocima slabe mikro-cirkulacije bit će zasebnoj temi posvećenoj mikro-cirkulaciji.

 

Funkcija lojne žlijezde

Uz svaki korijen kose nalazi se lojna žlijezda. Zdrava lojna žlijezda vrši proizvodnju zaštitnog sloja loja i drenažom odvodi toksine. Kad je lojna žlijezda u disbalansu postaje pogodan domaćin za razvoj gljivica i bakterija. Bakterije i gljivice mogu se useliti u korijen vlasi, što je još jedan od uzroka opadanja kose.

 

Za lijepu i zdravu kosu potrebno je imati zdrav i reproduktivan folikul, dobru mikro-cirkulaciju, lojne i znojne žlijezde u balansu. Sve je povezano, disbalans jednog „sustava“ dovodi do lančane reakcije koja se kroz neko vrijeme manifestira kao oboljenje vlasišta i/ili ispadanje kose.

 

DURGA®SILVER – prirodni šampon s Ayurvedskim biljkama u svom sastavi sadrži aktivne biljne supstance koje potiču rast nove kose, poboljšavaju strukturu kose, hrane korijen vlasi, potiču mikro-cirkulaciju vlasišta, normaliziraju lučenje masnoće, otklanjaju iritaciju vlasištai uravnotežuju prirodan životni ciklus kose.

 

„Na prirodan način bez nuspojava DURGA®SILVER kosi vraća ljepotu i zdrav izgled!“

Kosa i vlasište su zaseban sistem veće cjeline, ljudskog tijela i povezani su putem mikro-cirkulacije i žlijezda sa vanjskim lučenjem (lojna i znojna žlijezda). Putem krvotoka vrši se izmjena hranjivih i na stanje kose i vlasišta uvelike utiču prehrambene životne navike. Na rad lojnih i znojnih žlijezda utiče prehrana, starosna dob, stres, vrućina i vlaga. Zdrava prehrana sa puno povrća, voća i orašastih plodova značajne su za lijepu i zdravu kosu.

 

Share this post